Handmade vs. Produs de serie

Handmade-ul si produsele de serie se afla intr-o controversa clara. Artistii handmade lupta neintrerupt pentu promovarea produselor lor astfel incat acestea sa devina vizibile tuturor.
Ce insemna de fapt un produs handmade?
Handmade insemna ''confectionat manual'', prin urmare produsul rezultat este unul care poarta amprenta autorului. Mai mult de atat produsele handmade sunt unicat, oricat s-ar insista pentru reproducerea unui anumit model, niciodata al doilea produs nu va fi identic cu primul. De aici rezulta avantajul achizitionarii unui produs facut manual, nimeni nu va avea o copie fidela a ceea ce porti, astfel, fie ca te prezinti la o petrecere sau la o intalnire cu prietenii, nu vei fi pusa in situatia stanjenitoare de a regasi acelasi obiect ca al tau la nenumarate persoane (tinuta vestimentara, bijuterie, accesoriu, etc). De ce sa imiti, cand poti fi original?
Un produs handmade iti reflecta personalitatea, fie ca este conceput special pentru tine, cu indicatii clare in ceea ce priveste modelul, sau ''dragoste la prima vedere'' intalnita la un targ de profil.
Creatorii handmade controleaza tot procesul de manufacturare al produsului, incepand de la cautarea celor mai calitative materiale (accesorii pentru bijuterii, cristale, pietre semipretioase/pretioase, materiale textile, cutii pentru decorat, etc), concept (viziune artistica), alegerea materialelor potrivite pentru produsul respectiv, manufacturarea propriu-zisa, rezultatul fiind un produs impecabil.
In cazul fabricilor, toate produsele sunt realizate la indicatiile unui coordonator, care controleaza, mai mult sau mai putin produsele rezultate. De cate ori  vi s-a intamplat sa probati o tinuta vestimentara desprinsa, agatata, sau croita prost? Sau de cate ori ati achizitionat un accesoriu care dupa doua purtari s-a rupt? De prea multe ori.
Timpul alocat pentru orice creatie se poate calcula in ore, zile, sau luni intregi pentru atingerea perfectiunii, lucru care nu se intampla cu produsele de serie.
In afara acestor argumente palpabile si demonstrabile, mai exista un argument puternic: Orice produs handmade este construit cu pasiune si contine o parte din sufletul artistului!
Este momentul sa apreciem produsele handmade si sa-i respectam pe cei care au primit darul creatiei, spre bucuria sufletelor noastre!













Comentarii